#1 2006-04-07 21:30:06

Annihilator
Abstynent
Data rejestracji: 2006-02-09
Liczba postów: 1,172

Mity i fakty o alkoholu.

Zapraszam do komentowania www.abstynenci.pl/mity_i_fakty_o_alkoholu

#2 2006-07-17 16:46:25

???????
Gość

Odp: Mity i fakty o alkoholu.

Dlaczego abstynenci wyszukuja wszystko co zle w alkoholu?po to zeby sie dowartosciowac ze jak nie pija to sa lepsi od innych...a powiem panu ze bzdury pan piszesz.alkohol jezeli umie sie go dobrze wykorzystac jest wspanialy.dziewczynki latwiejsze skore do odwazniejszych dzialac...ogolnie mozna powiedziec..jezeli nigdy w zyciu sie nie upiles znaczy ze jestes jakis dziwny...nawet ksiadz raz dziennie kielicha musi walnac;)

#3 2006-07-19 19:25:29

Dominika
Forumowicz
Data rejestracji: 2006-07-01
Liczba postów: 19

gościu napewno też wg ciebie jest wspaniały dla tych, jak to napisałeś, dziewczynek które po nim robią się łatwiejsze i które każdy może macać? Powiem ci tak, koleś, żal mi ich i tego że nie potrafią się obronić przed takimi nawalonymi typami. I wiesz co, dla mnie jako abstynentki ważniejszy jest szacunek dla samej siebie i ten od innych, bo potrafię się obrocnić przed takimi pijanymi żałosnymi palantami.

Nie mów o kimś że jest dziwny tylko dlatego że wyznaje inne zasady i wartości niż ty.

#4 2007-11-20 22:46:18

nigel36
Forumowicz
Data rejestracji: 2007-11-20
Liczba postów: 6

Pozdrawiam wszystkich.  Niepijący od dwudziestu miesięcy Jacek. Trochę szkoda że łatwiej usiąść przy kompie niż pójść na spotkanie AA. Skończyłem terapię dwa miesiące temu. Cieszę się że mogę z Wami tu być, nigel36.

#5 2008-09-27 14:54:18

Mirosłaf
Gość

MIT: Alkohol relaksuje i jest dobrym środkiem na zdenerwowanie

FAKT: Chwilowe odprężenie, jakiego doznają niektóre osoby po spożyciu alkoholu, odrywa je na bardzo krótko od problemów życiowych. Problemy pozostają jednak nadal nierozwiązane, nawarstwiają się i często jeszcze bardziej komplikują. Po wytrzeźwieniu powraca się do nich z jeszcze większym napięciem i niepokojem. Dalsze sięganie po alkohol z myślą o zrelaksowaniu się grozi uruchomieniem mechanizmu "błędnego koła", który prowadzi do uzależnienia. Tak naprawdę to negatywny wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy pociąga za sobą jeszcze większą "nerwowość".

Niestety nie mogę uznać tego mitu za prawdziwy. Alkohol jest naprawdę dobrym środkiem relaksującym. Należy jednak zauważyć, że alkohol nie rozwiązuje problemów, co jest faktem. Zawsze zanim człowiek sięgnie po alkohol, powinien uporać się ze swoimi problemami a później w ramach odreagowania stresu z tym związanego może się upić. Pracuję jako kucharz i moja praca jest naprawdę stresująca, więc czasami się upijałem żeby ten stres odreagować. Naprawdę było mi to potrzebne.  Teraz jednak gdy zostałem abstynentem, alkohol zastąpiłem medytacjami, co w lepszy sposób pomaga mi uporać się ze stresem smile

#6 2008-10-24 03:37:57

Nemrod
Gość

no wlasnie, alkohol to tylko trucizna, no moze poza tym faktem iz w niektorych przypadkach browarek jest zalecany w odpowiednich ilosciach, ale to TYLKO JEDEN przyklad, a co z marihuaną? jest bardziej, czy mniej szkodliwa od alkoholu? mniej, chocby dlatego, ze uzaleznia prawie 5 razy wolniej i slabiej, przy okazji przytocze pare bardzo istotnych faktów:

1. Profesjonalnej oceny implikacji zdrowotnych używania konopi podjęło się WHO prowadząc przez 15 lat badania. Kiedy okazało się, że konopie są bezpieczniejsze niż alkohol i tytoń wyniki utajniono. Wybuchł skandal, gdy brytyjski periodyk naukowy „New Scientist” ujawnił ten fakt.

2. W 1989 roku badania w Akademii Medycznej w St. Louis wykazały, że w ludzkim mózgu znajdują się receptory reagujące tylko na THC.

3. Hiszpańscy onkolodzy udowodnili, że zawarte w konopiach substancje chemiczne (kannabinoidy) hamują wzrost najczęstszego spośród nowotworów mózgu – glejaka i łagodzą ból.

4. Z konopi otrzymuje się fitynę, która pobudza proces krwiotwórczy, nasila także wzrost i rozwój tkanki kostnej, a także poprawia czynność układu nerwowego. Fitynę stosuje się w medycynie przy leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy, niedokrwistości, gruźlicy, i choroba układu płciowego. Łącznie mówi się o pozytywnym działaniu na ok. 50 różnych chorób (jaskra, choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane, alkoholizm, nowotworami, anoreksja, AIDS).

5. Wśród 400 związków czynnych zawartych w konopiach znajdują się zarówno potencjalne leki, jak i substancje szkodliwe o czym nie wolno zapominać.

6. Leki pochodzące z konopi mogłyby zastąpić ponad do 30% wszystkich farmaceutyków dostępnych dziś na rynku.

7. Jedna z definicji narkotyku mówi, że to substancja, których przyjmowanie powoduje po jakimś okresie używania uzależnienie fizyczne czego w wypadku marihuany i jej przetworów nigdy nie udało się udowodnić, zatem w myśl tej definicji nie jest ona narkotykiem.

8. Miara mocy uzależniającej w/g instytutu Cato dla nikotyny wynosi 100, dla alkoholu 81, dla marihuany 21.

9. Aby śmiertelnie przedawkować marihuanę potrzeba 40 000 razy więcej niż wystarczy do uzyskania efektu narkotycznego. Współczynnik ten dla alkoholu wynosi od 1:4…10.

10. Trzeba jednak pamiętać, ze marihuana, poprzez jej "złe stosowanie" moż wywołać schizofrenię.

Przykladow zlych i dobrych jest jeszcze cala masa, najwazniejsze mozna znalezc tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ganja

byliscie na wikipedi i czytaliscie? czytaliscie powyzsze punkty? to w takim razie moze mi ktos wytlumaczyc, dlaczego alkohol jest legalny a marihuana nie? porownujac papierosy do marihuany, posiadanie tytoniu powinno byc surowiej karane, anizeli posiadanie marihuany

dla przecietnego czlowieka, ktory zna te wszystkie fakty, znika jakakolwiek logika..

czekam na maila:)

#7 2008-10-24 09:10:49

Murchad
Abstynent
Data rejestracji: 2008-04-28
Liczba postów: 1,784

Zupełnie jakbym słyszał mojegp kolegę z czasów licealnych tongue Ja bym się zastanawiał nie nad tym, dlaczego marihuana jest nielegalna, tylko dlaczego alkohol jest legalny.

Ostatnio edytowany przez Murchad (2008-10-24 09:41:29)

#8 2008-10-26 12:12:11

Ariel
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2008-07-12
Liczba postów: 75

Państwo musi się z czegoś utrzymywać big_smile. Dlatego nielegalne wytwarzanie alkoholu samemu, bez płacenia akcyzy.

#9 2008-10-29 21:13:28

Mirosłaf
Forumowicz
Data rejestracji: 2008-09-27
Liczba postów: 206

Chodzi tu raczej o względy kulturowe, alkohol jest używany na naszym kontynencie od ponad 2000lat, marihuana zaledwie 100. Po prostu jeszcze nie wszyscy zaakceptowali narkotyki.

#10 2008-10-29 21:38:52

Murchad
Abstynent
Data rejestracji: 2008-04-28
Liczba postów: 1,784

Alkohol też się kwalifikuje do narkotyków, ale wiem, o co Ci chodzi tongue

#11 2008-10-30 12:33:21

jokier
Abstynent
Liczba postów: 1,754

[Debata nad kwestią etyki spożycia i legalizacji marihuany nabiera znaczenia w USA i wielu krajach europejskich, w tym w Polsce. Związane jest to z czynną rolą ruchów oraz ugrupowań politycznych, w których interesie leży coraz częściej status prawny i odbiór społeczny popularnej "trawy".]
To Nemrodzie cytat z podanej przez Ciebie strony. Tylko pytanie, czy ugrupowania polityczne, dla których status prawny i odbiór społeczny jakiegokolwiek narkotyku stanowią kwestię istotną, ze względu na ich interes, można w ogóle traktować poważnie?

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.

#12 2008-10-31 22:04:32

jokier
Abstynent
Liczba postów: 1,754

Murchad napisał/a:

Zupełnie jakbym słyszał mojegp kolegę z czasów licealnych tongue Ja bym się zastanawiał nie nad tym, dlaczego marihuana jest nielegalna, tylko dlaczego alkohol jest legalny.

Dobre pytanie Murchad. Może cytat, który przytoczyłem w poprzednim poście odnieść można nie tylko do "trawki"? Może dokładnie tak samo jest jeśli chodzi o alkohol, tylko że tego nigdzie nie można napisać.  O takiej ewentualności powinni pamiętać tzw. "bezinteresowni" sympatycy tej substancji.

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.

Stopka

Forum oparte na FluxBB