#101 2011-03-22 13:01:20

neofitka
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2011-03-13
Liczba postów: 1,117

Odp: religia, a Abstynencja

@jokier: To skoro niewiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o pieniądze... wink))))

#102 2011-03-22 14:35:38

jokier
Abstynent
Data rejestracji: 2007-11-20
Liczba postów: 1,754

Nie wiadomo, może tak - pieniądze za artykuł smile)).

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.

#103 2011-03-22 15:03:14

neofitka
Wtajemniczony

@jokier: Niekiedy nie wiadomo czy nie wolno nie opodal wyrazić swej niewiadomej wcześniej opinii wink Niekiedy nie warto... nie zawsze jest sens wink

#104 2011-03-22 20:13:21

jokier
Abstynent

Nieopodal nie warto zwykle ani wyrażać, ani nie wyrażać, to bez sensu.

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#105 2011-03-22 21:08:47

neofitka
Wtajemniczony

Nie opodal widać nie warto smile Fakt, bez sensu, hehe smile

#106 2011-03-22 23:01:51

Aleksandra
Moderator
Data rejestracji: 2011-02-15
Liczba postów: 816

jokier napisał/a:

Tak czytam te Wasze wypracowania i zaczynam rozumieć, dlaczego Pan Bóg sprawia, że na 100 chłopców rodzi się 105 dziewczynek smile)).

Jokier, podałeś współczynnik feminizacji społeczeństwa w Polsce, czyli ile kobiet przypada na 100 mężczyzn. Jeśli chodzi o liczbę urodzeń chłopców na 100 dziewczynek, to jest ona mniej więcej odwrotna. Chłopców rodzi się więcej i więcej ich umiera, żyją tez krócej. Wyraźnie widać to na piramidach wieku i płci, o ile nie są silnie zaburzone preferowaniem jednej płci. Chłopców jest więcej w grupach wiekowych od 0 do mniej więcej 40 lat. W starszych grupach wiekowych kobiet jest więcej niż mężczyzn, przez co w społeczeństwie jest więcej kobiet, o ile średnia długość życia jest odpowiednio długa.

#107 2011-03-23 01:24:59

Madzialenka
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2010-02-01
Liczba postów: 422

neofitka napisał/a:

Ja chętnie bym oświeciła, ale mnie uczono, że jest odwrotnie... że chłopców rodzi się więcej i

Jasne, że tak, zerknęłam tylko jednym okiem na liczby podane przez jokiera i zasugerowałam się błędnie, że podał je odwrotnie wink Aleksandra- prawda.

Wracając do tematu religii a abstynencji- cieszą mnie wyrażone w tym wątku konkretne opinie. Abstynenci często kojarzeni są ze środowiskami katolickimi (różnego rodzaju krucjaty etc)- a już sam wątek pokazuje, choć oczywiście powierzchownie, że nie musi tak być. Interesujące smile

#108 2011-03-23 22:17:52

jokier
Abstynent

neofitka napisał/a:

Nie opodal widać nie warto smile Fakt, bez sensu, hehe smile

Wiesz co Neofitko? Nieopodal miasta Gniezna leży miejscowość Poznań. Jak się Gniezno rozbuduje to Poznań będzie położony już nie opodal Gniezna, lecz stanie sie jego dzielnicą. Tyle Ci powiem smile)).

Aleksandra napisał/a:

Jokier, podałeś współczynnik feminizacji społeczeństwa w Polsce, czyli ile kobiet przypada na 100 mężczyzn. Jeśli chodzi o liczbę urodzeń chłopców na 100 dziewczynek, to jest ona mniej więcej odwrotna. Chłopców rodzi się więcej i więcej ich umiera, żyją tez krócej. Wyraźnie widać to na piramidach wieku i płci, o ile nie są silnie zaburzone preferowaniem jednej płci. Chłopców jest więcej w grupach wiekowych od 0 do mniej więcej 40 lat. W starszych grupach wiekowych kobiet jest więcej niż mężczyzn, przez co w społeczeństwie jest więcej kobiet, o ile średnia długość życia jest odpowiednio długa.

Fakt, w poszczególnych grupach wiekowych proporcji nie sprawdzałem. Mam nadzieję jednak, że się nie mylę co do ogólnej przewagi liczebnej kobiet nad mężczyznami. Jeżeli nie jest to wynikiem dysproporcji płci od momentu narodzin, to będę musiał zmienić swoją teorię :-). Może mężczyźni żyją krócej z tego powodu, że wykańczają się nerwowo gdy muszą czytać różne niestworzone rzeczy, które kobiety wypisują na forach internetowych :-)?

Madzialenka napisał/a:

Abstynenci często kojarzeni są ze środowiskami katolickimi (różnego rodzaju krucjaty etc)- a już sam wątek pokazuje, choć oczywiście powierzchownie, że nie musi tak być. Interesujące smile

Rzeczywiście! Może warto pogłębić tę dyskusję i nawiązując do najnowszych zdobyczy semantyki rozpatrzeć zagadnienie stosunku do religii w kontekście definicji abstynencjonizmu i abstynentyzmu?

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#109 2011-03-23 22:54:23

Madzialenka
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2010-02-01
Liczba postów: 422

jokier napisał/a:

Rzeczywiście! Może warto pogłębić tę dyskusję i nawiązując do najnowszych zdobyczy semantyki rozpatrzeć zagadnienie stosunku do religii w kontekście definicji abstynencjonizmu i abstynentyzmu?

Nie jestem pewna, czy bez badań na odpowiednio szeroką skalę możemy uzyskać prawdziwe wyniki. Możemy oczywiście zrobic ankietę na forum, ale to chyba troszkę za mało smile)

#110 2011-03-23 23:12:49

jokier
Abstynent

Nie myślę o ankiecie i badaniach, tylko o dyskusji.

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#111 2011-03-24 11:46:36

Aleksandra
Moderator

jokier napisał/a:

Fakt, w poszczególnych grupach wiekowych proporcji nie sprawdzałem. Mam nadzieję jednak, że się nie mylę co do ogólnej przewagi liczebnej kobiet nad mężczyznami. Jeżeli nie jest to wynikiem dysproporcji płci od momentu narodzin, to będę musiał zmienić swoją teorię :-). Może mężczyźni żyją krócej z tego powodu, że wykańczają się nerwowo gdy muszą czytać różne niestworzone rzeczy, które kobiety wypisują na forach internetowych :-)?

Zapewniam Cię, że powinieneś zmienić swoją teorię. A co do kolejnej, którą próbujesz przeforsować w formie żartu (to żart prawda?) - przestań. Ani to śmieszne, ani mądre. Musisz zdawać sobie sprawę, że mężczyźni nie wykańczają się nerwowo po przeczytaniu wypowiedzi na forach i odpowiedź na pytanie dlaczego jest ich mniej jest bardziej złożona i związana z ewolucją człowieka na przestrzeni tysięcy lat, a nie kilku. A w takim razie Twoja wypowiedź jest niepotrzebnym, obraźliwym wkrętem. Masz więcej przemyśleń na temat kobiet? Zachowaj je dla siebie.

jokier napisał/a:

Dyskusję może warto pogłębić, ale jaka jest definicja abstynencjonizmu i abstynentyzmu? Słyszę o tym po raz pierwszy, a zawsze warto wiedzieć więcej.

#112 2011-03-24 13:46:44

jokier
Abstynent

Aleksandra napisał/a:

Masz więcej przemyśleń na temat kobiet? Zachowaj je dla siebie.

Dobrze, zachowam, ale pod warunkiem, że Ty zachowasz dla siebie swoją wersję deklinacji rzeczownika "ksiądz".

Aleksandra napisał/a:

W niektórych miejscowościach (m.in. tam gdzie mieszkam) księdza nawołują do piętnowania "dzieci szatana" (cytat z ambony).

Aleksandra napisał/a:

Dyskusję może warto pogłębić, ale jaka jest definicja abstynencjonizmu i abstynentyzmu?

Dobrze, podaję te definicje pod dyskusję:
Abstynencjonizm - ruch ideowy będący odpowiedzią na potrzeby, niekiedy nieuświadomione, ludzi bezpośrednio lub pośrednio uwikłanych w relacje z alkoholem
i z innymi narkotykami, zakładający całkowitą nieprzydatność tych relacji w procesie indywidualnego i społecznego rozwoju człowieka, wyrażający się zespołem przedsięwzięć propagujących nowe, oparte na racjonalnych zasadach, wzorce obyczajowe.

Abstynentyzm - praktykowanie abstynencji alkoholowej z powodów egoistycznych lub wyłącznie osobistych, bez utożsamiania tej postawy z interesem społecznym, a jedynie w celu np. uzyskania przewagi intelektualnej nad otoczeniem, niekiedy połączone z postulowaniem zalegalizowania obrotu pozostałymi narkotykami.
Na początek zadam proste pytanie: Czy są jacyś niewierzący abstynencjoniści?

Ostatnio edytowany przez jokier (2011-03-24 14:05:48)

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#113 2011-03-24 16:57:40

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

Aleksandra napisał/a:

A co do kolejnej, którą próbujesz przeforsować w formie żartu (to żart prawda?) - przestań. Ani to śmieszne, ani mądre.(...)A w takim razie Twoja wypowiedź jest niepotrzebnym, obraźliwym wkrętem. Masz więcej przemyśleń na temat kobiet? Zachowaj je dla siebie.

Widzę Aleksandro , że bardzo szybko zauważyłaś specyficzny sposób dyskusji Jokierka ;-)

#114 2011-03-24 19:53:19

Aleksandra
Moderator

Po przeczytaniu Twoich definicji Jokier trudno mi się określić. Z jednej strony moja abstynencja wynika z pobudek egoistycznych, nie wydaję mi się abym komuś pomagała unikając picia trucizny. Z drugiej jestem przeciwna legalizacji wszelkich środków odurzających, gdyby było możliwe skuteczne usunięcie alkoholu ze sklepów poparłabym je. Staram się ludzi przekonywać do rezygnacji z alkoholu, ale raczej bezskutecznie.

#115 2011-03-24 22:05:55

jokier
Abstynent

gusiak napisał/a:

Widzę Aleksandro , że bardzo szybko zauważyłaś specyficzny sposób dyskusji Jokierka ;-)

Offtop, offtop!!! (Możesz mi założyć specjalny wątek:).)

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#116 2011-03-24 22:07:48

aleksandra17-88
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2008-05-02
Liczba postów: 162

jokier napisał/a:
gusiak napisał/a:

hehehe smile To jest myśl wink

#117 2011-03-24 22:14:41

jokier
Abstynent

Aleksandra napisał/a:

gdyby było możliwe skuteczne usunięcie alkoholu ze sklepów poparłabym je.

A dlaczego nie miałoby być możliwe? Alkohol w sklepach to przecież decyzja polityczna, a nie religijna (żeby nie było, że też offtop).

Ostatnio edytowany przez jokier (2011-03-24 22:16:40)

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#118 2011-03-24 22:18:04

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

jokier napisał/a:
gusiak napisał/a:

Jeżeli interesuje Cię dalsza dyskusja na ten temat, załóż ,proszę sam, nowy wątek smile

#119 2011-03-24 23:06:42

Aleksandra
Moderator

Zaznaczyłam skuteczne, takie próby miały miejsce w historii parokrotnie i nigdy nie przyniosły nic dobrego. Ludzie potrafią pędzić bimber, więc zakaz handlu bez zmiany mentalności byłby nieskuteczny.

#120 2011-03-24 23:33:48

neofitka
Wtajemniczony

jokier napisał/a:

Na początek zadam proste pytanie: Czy są jacyś niewierzący abstynencjoniści?

Oj, definicje...

Chciałabym propagować nowe, oparte na racjonalnych zasadach, wzorce obyczajowe, ale to wcale nie wyklucza egoistycznego braku picia w celu uzyskania przewagi intelektualnej nad otoczeniem. Można również egoistycznie uzyskać przewagę nad samym sobą... nad sobą, który się napił... który intelektualnie jest niżej od tego, ktory się nie napił. Uważam to za jeden z podpunktów koniecznych do rozwoju osobistego. Kim w takim razie jestem? Mimo wszystko więcej we mnie ideologicznych pobudek, chęci propagowania społecznej świadomości (nie tylko na polu alkoholu, ale ogólnie konsumpcjonizmu, również mediów, polityki czy relacji społecznych itd), więc chyba jestem niewierzącą abstynencjonistką (dobra odmiana, Ekspercie Jokierze?)... ale czy satysfakcja z tego, że szerzy się na swój sposób takie idee nie zakrawa lekko na egoizm? Raczej nie, bo skoro dostaje się za propagowanie swych idei w tyłek od otoczenia, to nie jest to egoizm... prędzej masochizm (w mowie potocznej) wink

#121 2011-03-24 23:42:46

pęknięty klawikord
Abstynent
Data rejestracji: 2009-07-23
Liczba postów: 1,570

jokier napisał/a:

Możesz mi założyć specjalny wątek:)

A jak przejdziesz przemianę tak jak Konrado5, to co będzie? Lepiej nie ryzykować wink .

"dano mi w darze po dwie półkule, no a mówiąc ściślej:
dwie półkule do siedzenia, a drugimi myślę...

#122 2011-03-25 12:04:17

jokier
Abstynent

Aleksandra napisał/a:

Zaznaczyłam skuteczne, takie próby miały miejsce w historii parokrotnie i nigdy nie przyniosły nic dobrego. Ludzie potrafią pędzić bimber, więc zakaz handlu bez zmiany mentalności byłby nieskuteczny.

Tylko że nikt nie ma pojęcia jak ową zmianę mentalności osiągnąć, a już szczególnie niewierzący, tak jakby nie znali podstawowego aksjomatu filozofii, która legła u podstaw ich niedowiarstwa - byt określa świadomość.

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#123 2011-03-25 12:30:09

jokier
Abstynent

neofitka napisał/a:

Chciałabym propagować nowe, oparte na racjonalnych zasadach, wzorce obyczajowe, ale to wcale nie wyklucza egoistycznego braku picia w celu uzyskania przewagi intelektualnej nad otoczeniem.

No nie wyklucza, dopiero chrześcijańskie przykazanie miłości bliźniego rozwiązuje ten problem.

neofitka napisał/a:

Można również egoistycznie uzyskać przewagę nad samym sobą... nad sobą, który się napił... który intelektualnie jest niżej od tego, ktory się nie napił. Uważam to za jeden z podpunktów koniecznych do rozwoju osobistego.

Piona

neofitka napisał/a:

Kim w takim razie jestem? Mimo wszystko więcej we mnie ideologicznych pobudek, chęci propagowania społecznej świadomości (nie tylko na polu alkoholu, ale ogólnie konsumpcjonizmu, również mediów, polityki czy relacji społecznych itd), więc chyba jestem niewierzącą abstynencjonistką...

Od początku czułem, że pojawiła nam się na forum osoba nietuzinkowa smile)).

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#124 2011-03-25 12:33:37

jokier
Abstynent

pęknięty klawikord napisał/a:

A jak przejdziesz przemianę tak jak Konrado5, to co będzie? Lepiej nie ryzykować wink .

Ryzyko to dla mnie chleb powszedni Klwikordzie wink.

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
tworzysz rzeczywistość.

#125 2011-03-25 16:34:31

neofitka
Wtajemniczony

jokier napisał/a:

No nie wyklucza, dopiero chrześcijańskie przykazanie miłości bliźniego rozwiązuje ten problem.

Chrześcijańskie? Wystarczy, że etyczne. "Miłuję bliźniego swego jak siebie samego" nie dlatego, że ktoś gdzieś napisał takie przykazanie, ale dlatego, że posiadam empatię, do której wcale nie potrzeba religii.

Stopka

Forum oparte na FluxBB