#26 2012-06-29 22:32:57

Czuowiek
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2011-12-01
Liczba postów: 385

Odp: Wątek o książkach

Ot i system edukacji smile "Żart" z Panem Tadeuszem słyszałem w szkole kilkukrotnie. Na butelkach te powiedzonka piszą, że wszyscy pijący mówią to samo?

Wydawało mi się że napisałem dziś posta, a tu nie.

Za kompletne nieporozumienia uważam "Cierpienia Młodego Wertera", "Kordiana" i zagrzewające do walki dzieła wieszczów, siedzących za granicą. Szczekanie zza płotu wink
Nie jestem wrogiem "Pana Tadeusza", chociaż za utworami wierszowanymi nie przepadam.

W lekturach moim zdaniem najgorsze jest to, że opowiadają jakąś historię, zupełnie nie zmuszając do myślenia i wysilenia wyobraźni.
Dlatego lubię fantastykę naukową - im bardziej naukowa, tym lepiej - że czasem trzeba się zatrzymać i wyobrazić sobie to, o czym się czyta, żeby zrozumieć.

Tak polecacie Kinga? Mam "The Pet Sementary" w oryginale, chyba trzeba będzie się zabrać. Według szacownego "świadectwa dojrzałości" lepiej mówię po Angielsku niż po Polsku smile

#27 2012-06-29 22:45:48

Murchad
Abstynent
Data rejestracji: 2008-04-28
Liczba postów: 1,784

Czuowiek napisał/a:

Tak polecacie Kinga? Mam "The Pet Sementary" w oryginale, chyba trzeba będzie się zabrać. Według szacownego "świadectwa dojrzałości" lepiej mówię po Angielsku niż po Polsku smile

To właśnie o tym mówiłem, że czytalem jako pierwsze z książek Kinga. Bardzo dobra książka. polecam.

#28 2012-06-29 22:49:30

pęknięty klawikord
Abstynent
Data rejestracji: 2009-07-23
Liczba postów: 1,570

Murchad napisał/a:

No to zacznę od lektur. Przeczytałem wszystkie z wyjątkiem dwóch, a mianowicie "Lalki" i "Quo vadis". Jakoś mi nie leżały.

A dla mnie, Lalka była jedyną lekturą, którą czytałem z autentycznym zaciekawieniem. Pamiętam, że przeczytałem całą w kilka wakacyjnych dni, leżąc na rozkładanym polowym łóżku ustawionym pod wiśnią, na wiejskim podwórzu smile . Heh, teraz gdzieś znalazłem, że Lalka, to chała, pisana na zamówienie, jak telenowela. Hmm... może i tak. Mi jakoś dziwnie zaimponowała postać Wokulskiego, jako takiego... "frajera z wyboru".
Oprócz Lalki, większego czytelnictwa, u mnie, nie odnotowano.

"dano mi w darze po dwie półkule, no a mówiąc ściślej:
dwie półkule do siedzenia, a drugimi myślę...

#29 2012-06-30 02:06:59

Madzius
Forumowicz
Data rejestracji: 2011-09-30
Liczba postów: 73

Tak, piąty sezon True Blood.

Pana Tadeusza nie cierpię. O ile egzemplarz Dziadów, to sobie aż zakupiłam po zapoznaniu z częścią trzecią (tylko tyle jest jako lektura), to Pan Tadeusz mnie po prostu nudził, a przerabiany był nawet dwukrotnie.

A ja właśnie sądzę, że za mało jest takich lekkich nie nadinterpretowanych książek przez co dzieci, których rodzice nie czytają, też najprawdopodobniej będą kontynuować niechlubną tradycję. Pamiętam, jak się zdziwiłam, gdy rodzice mi opowiadali, że tyle książek będę musiała przeczytać w trakcie nauki, a przez całą podstawówkę może były trzy lekturki na rok. Na tym etapie można by coś zrobić.

Również bardzo podobała mi się Lalka. Pozytywizm zrobił na mnie pozytywne wrażenie ^^

Przyznaję się, że Cmętarza nie czytałam jeszcze, ale pewnie będzie dobry wink

#30 2012-06-30 10:01:54

Aleksandra
Moderator
Data rejestracji: 2011-02-15
Liczba postów: 816

Mój ulubiony Wokulski doczekał się pomnika w Skierniewicach wink Trochę kontrowersji przy tym było.

#31 2012-06-30 11:49:11

Annihilator
Abstynent
Data rejestracji: 2006-02-09
Liczba postów: 1,172

Ja ostatnio przeczytałem ,,Kod doskonały'', kilka o perlu, o wzorcach projektowych i programowaniu w bashu. Jeszcze planuję kilka o Pythonie.

#32 2012-06-30 12:39:58

Chdzirep
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2010-04-01
Liczba postów: 727

pęknięty klawikord napisał/a:
Murchad napisał/a:

No to zacznę od lektur. Przeczytałem wszystkie z wyjątkiem dwóch, a mianowicie "Lalki" i "Quo vadis". Jakoś mi nie leżały.

A dla mnie, Lalka była jedyną lekturą, którą czytałem z autentycznym zaciekawieniem. Pamiętam, że przeczytałem całą w kilka wakacyjnych dni, leżąc na rozkładanym polowym łóżku ustawionym pod wiśnią, na wiejskim podwórzu smile . Heh, teraz gdzieś znalazłem, że Lalka, to chała, pisana na zamówienie, jak telenowela. Hmm... może i tak. Mi jakoś dziwnie zaimponowała postać Wokulskiego, jako takiego... "frajera z wyboru".
Oprócz Lalki, większego czytelnictwa, u mnie, nie odnotowano.

To nie dotyczy tylko "Lalki", w tamtych czasach wiele powieści pisano w odcinkach publikowanych w prasie.

W jednym numerze gazety publikowano np. jeden rozdział, następny w następnym numerze. Taki układ pisarzy z gazetami, pozwalający tym ostatnim przyciągnąć czytelników zainteresowanych powieścią. wink
Często taka książka w gazecie była publikowana na osobnych częściach stron, oddzielonych linią, potem można było sobie te części stron odciąć i zbierać do kupy całą powieść.

Ostatnio edytowany przez Chdzirep (2012-06-30 12:45:49)

#33 2012-06-30 12:42:27

Chdzirep
Wtajemniczony

Jeśli chodzi o lektury, to moimi ulubionymi są te autorstwa Sienkiewicza, to znaczy "Quo vadis" i "Potop" oraz (tu zaskoczę!)... "Nad Niemnem" Orzeszkowej.

Chętnie do nich nieraz wracałem.

#34 2012-06-30 14:37:44

Czuowiek
Wtajemniczony

Anni, z takich książek mogę dodać: "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Wydanie drugie. Vademecum profesjonalisty", "PHP, MySQL i Apache dla każdego. Wydanie III", "Thinking in Java"

Madzius, nie chodziło mi o "interpretowalne" lektury, tylko o takie, do których dobrze się wyobraża. Nie wiem jak to opisać smile

#35 2012-06-30 22:56:52

Aleksandra
Moderator

Nareszcie dorwałam się do "Dzieci Diuny". Na razie to dopiero początek, ale już zapowiada się ciekawie smile

#36 2012-08-14 23:09:42

Chdzirep
Wtajemniczony

Ostatnio wziąłem się mocno za czytanie. Przeczytałem "Michnikowszczyznę" Rafała Ziemkiewicza, teraz wypożyczyłem inną książkę tego autora - "Czas wrzeszczących staruszków".
Równolegle czytam "Rozmowy o Biblii" Anny Świderkówny,  "Geneza i obalenie Konstytucji 3 Maja" Jerzego Łojka oraz "Sprawę kryminalną" Józefa Ignacego Kraszewskiego.

#37 2012-08-19 22:07:37

Murchad
Abstynent
Data rejestracji: 2008-04-28
Liczba postów: 1,784

Zapomniałem dodać, że kiedyś czytałem też fragmenty książki telefonicznej. Pojedyńcze wersy.

#38 2012-08-19 23:39:59

pęknięty klawikord
Abstynent

A ja, dla odmiany, lubię instrukcje obsługi. Czytam je niezależnie czy jest to do aparatu, krajzegi, telewizora, samochodu, roweru czy ostrzałki do noży. Po tylu przeczytanych instrukcjach, każda nowa wydaje się być dość przewidywalna, ale czasem można się jeszcze mile zaskoczyć i dowiedzieć czegoś nowego. Kocham instrukcje!

[Pewnie zaraz się odezwą miłośnicy rozkładów jazdy wink ]

#39 2012-08-20 07:33:31

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

Ja lubię czytać właściwości szamponów,toników do twarzy,żelów pod prysznic i innych kosmetyków wink

#40 2012-08-20 10:03:59

Aleksandra
Moderator

Ja również lubię czytać instrukcje i etykietki na produktach, podobnie "zapoznaję się z ulotkami dołączonymi do opakowania" oraz staram się czytać informacje wyświetlane w trakcie reklam małymi literkami na dole ekranu.

#41 2012-08-20 12:26:45

Czuowiek
Wtajemniczony

W jakimś Polskim filmie czytali z nudów pastę do zębów, już nie pamiętam co to było wink
Ale wątek jest o książkach! Instrukcja obsługi to jeszcze książka, ale etykietka?

#42 2012-08-20 12:37:07

wilczek
Abstynent
Data rejestracji: 2006-05-07
Liczba postów: 1,211

Biorąc pod uwagę ogólną niechęć społeczeństwa do książek taki skład pasty można uznać za trzytomową epopeję wink. Znam dwie osoby w moim wieku, które do dzisiaj literują słowa i je sobie pod nosem powtarzają. Z wysiłkiem.

Swoją drogą z szybkim czytaniem jest więcej utrapienia niż pożytku czasem. Człowiek kupuje nową książkę, cieszy się, a tu chwila moment i koniec.

#43 2012-08-20 23:35:31

pęknięty klawikord
Abstynent

wilczek napisał/a:

Znam dwie osoby w moim wieku, które do dzisiaj literują słowa i je sobie pod nosem powtarzają. Z wysiłkiem.

Dwie? Nie wiem gdzieś Ty się uchował, ale ja znam takich osób mnóstwo. Wiek od małego, do dużego. Wykształcenie od "zety" po magistra politechniki. Straszne to jest, w dodatku wydaje się postępować.

#44 2012-09-05 22:17:37

Lucas
Forumowicz
Data rejestracji: 2012-08-18
Liczba postów: 4

Jeżeli ktoś lubi twórczość Andrzeja Sapkowskiego a spotkał się z nią jedynie przy Wiedźminie czy trylogii husyckiej to polecam również jego mniej popularne opowiadania. Szczególnie przypadło mi do gustu "Muzykanci". Klimatyczny horror z zakończeniem w stylu S. Kinga. smile

Aktualnie czytam Wielki Projekt autorstwa Hawkinga i Mlodinowa. Kawał(ek) dobrej książki popularnonaukowej z elementami filozofii. Napisana jest przystępnym językiem charakterystycznym dla filmów dokumentalnych o podobnej tematyce, spotykanych na wszelakich Discovery czy innych Science Channels.

#45 2013-02-02 18:02:41

Chdzirep
Wtajemniczony

Tydzień temu przeczytałem "Nowy, wspaniały świat" Aldousa Huxleya.

#46 2013-02-03 01:28:31

Czuowiek
Wtajemniczony

"Rok 1984" George'a Orwella również mogę polecić, wizja klasycznego totalitaryzmu opartego na aparacie kontroli.

Ostatnio czytam "Życie przestępcze w przedwojennej Polsce", kawał ciekawej lektury dający lepsze pojęcie o tamtych czasach.
Poza tym "Lód" Jacka Dukaja, fikcja naukowo-polityczno-historyczna, po raz drugi i na pewno nie ostatni. Dobra dla szybko czytających, 1045 stron.

#47 2013-12-17 17:02:30

Bartosz78
Wtajemniczony
Data rejestracji: 2013-04-26
Liczba postów: 314

Oj długo by wymieniać!
Nie mam ulubionego autora ani ulubionej pozycji ale gdybym mógł zabrać na bezludną wyspę tylko trzy książki, to zabrałbym
1. "Mag" J.Fowles,
2. "Mistrz i Małgorzata" M.Bułhakow.
3. .... to miejsce jest jak na razie wolne, ale kiedyś zapewne coś tu się znajdzie.

Obecnie czytam cały cykl powieści z komisarzem Harym Hole autorstwa Jo Nesbo. Jest to cykl skandynawskich kryminałów na całkiem przyzwoitym poziomie.

Nie sposób wymienić wszystkich pozycji, które mi się podobały lub nie podobały. Jednak gdybym miał wymienić najlepszą i najgorszą pozycje przeczytana w tym roku jeśli chodzi o beletrystykę, to najlepszą pozycja byłby "Atlas Chmur" Mitchell'a a największą porażką "Drood" Simmonsa.

PS. Książki, podobnie jak kulinaria, to moja pasja!

#48 2013-12-26 20:52:19

CMPunk
Forumowicz
Data rejestracji: 2013-06-17
Liczba postów: 119

Ostatnio nadmiar wolnego czasu mnie przytłacza. Muszę więc zdecydować się na krok ostateczny - czytanie książek. Żeby nie zamienić tego w tandetne postanowienie noworoczne, pomyślałem że nie będę czekał i zacznę już teraz.

I pytanie do Was, jaką książkę możecie mi polecić? Tematyka może być różna, jak dobry kryminał lub głębsze przemyślenia na temat człowieka, ludzkiej psychiki.

Z góry dzięki za wszystkie propozycje.

Chciałbym też, żeby była to jakaś bardziej ambitna książka. Nie znoszę tandety i przesadnych happy-end'ów. Najlepiej jakby książka była z przyjemnym zakończeniem, może trochę zaskakującym.

#49 2013-12-26 21:19:39

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

1.    Raimaker-John Grisham
2.     Testament –Grisham
3.         Fatwa- Jacky Travene
4.     Spalona żywcem
5.     Anioły i demony
6.     Wszystkie 3 części 50 twarzy Greya
7.     Nikomu ani slowa -Klavan

Osobiście lubię wszystkie części Harrego Pottera i książki Sparksa, no i o tematyce związanej z traktowaniem kobiet w Egipcie, ale to już trzeba lubic ten rodzaj książek.

#50 2013-12-26 22:05:41

CMPunk
Forumowicz
Data rejestracji: 2013-06-17
Liczba postów: 119

Dzięki Gusiak. Czytałem recenzje książek Grishama i nawet mnie zainteresowały, spróbuję przez nie przebrnąć. Anioły i demony bym przeczytał, ale oglądałem film a nie lubię przechodzić kilka razy przez tą samą historię. A co do twarzy Grey'a to cóż, bardziej może spodobać się Aleksandrze, ale raczej nie mi.

Stopka

Forum oparte na FluxBB