Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
O ile mi wiadomo, alkohol można stosować mroźną zimą do rozmrażania zamarzniętych zamków (w budynkach i samochodach). Wstrzykuje się go i jakimś sposobem odmarza. Ktoś wie coś więcej na ten temat?
alkohol z wodą wchodzi w reakcję egzotermiczną (znany skutek rozcieńczania spirytusu wodą...), ale chodzi o efekt bardziej skomplikowany -mianowicie spirytus z lodem jest -wręcz przeciwnie ;-) - mieszaniną chłodzącą: pochłania ciepło z otoczenia, ale przy okazji się rozpływa. Powstały roztwór zamarza w dużo niższej temperaturze niż czysta woda. Zdaje się że w grę wchodzą dość złożone przejścia fazowe, których modelowanie jest całkiem niebanalne, ale to już powyżej moich kompetencji ;-)
Dzięki za informację.
A nie jest przypadkiem tak, że temperatura zamarzania etanolu jest znacznie niższa niż zamarzania wody? Zaś mieszaniny wody i etanolu znajduje się gdzieś pomiędzy, ale ciągle jest znacznie niższa niż 0 stopni Celsjusza?
Google sugeruje, że dla etanolu jest to poniżej -100 stopni Celsjusza.
A nie jest przypadkiem tak, że temperatura zamarzania etanolu jest znacznie niższa niż zamarzania wody? Zaś mieszaniny wody i etanolu znajduje się gdzieś pomiędzy, ale ciągle jest znacznie niższa niż 0 stopni Celsjusza?
Google sugeruje, że dla etanolu jest to poniżej -100 stopni Celsjusza.
tak, oczywiście, ale chodzi o zjawisko rozmrażania czyli roztapiania lodu wewnątrz zamka. Temat o tyle mię zaciekawił, że skonsultowałem się z osobą znacznie bardziej kompetentną; w skrócie wygląda to mniej więcej tak jak opisałem, z tym że te efekty się uzupełniają tzn.: jeśli jest niezbyt zimno, a wstrzykiwany alkohol ciepły, roztapia on odrobinę lodu, a wytworzona woda miesza się z alkoholem, co jest reakcją egzotermiczną; ciepło reakcji roztapia następną odrobinę lodu i tak dalej. Ale to dotyczy temperatur około zera. W niższych alkohol reaguje bezpośrednio z lodem, tworząc mieszaninę oziębiającą (podobnie działa np. sól wysypywana na oblodzone ulice); pobierane z otoczenia ciepło sprawia, że powstaje roztwór wody z alkoholem o niskiej temperaturze zamarzania. W praktyce obie reakcje zachodzą równocześnie, tym intensywniej, im bardziej stężony był alkohol (denaturat i płyny rozmrażające mają zwykle 90% lub mniej, ale to jakoś wystarcza).
Zastrzegam, że zwłaszcza ta druga reakcja jest tak naprawdę mocno skomplikowana, więc opisałem ją tak jak zdołałem zrozumieć ;-)
Podobnie jak alkohol działa też np. aceton, ale się go nie używa, bo mógłby rozpuścić plastikowe części zamka.
najlepiej podgrzac kluczyk zapalniczką
Strony: 1