Nie jesteś zalogowany na forum.
No właśnie, wziąłem się za tworzenie tej bazy na poważnie i w związku z tym mam parę pytań do Was. Pytania dotyczą tego, jak ta baza ma działać.
W założeniu jest to baza abstynentów. Będzie wiele pól można wypełnić o sobie, miejscu zamieszkania itp. Pól wymaganych będzie naprawdę niewiele - to ile ktoś poda informacji w bazie, zależy wyłącznie od niego samego. O to jakie pola będą (na chwilę obecną):
Podstawowe dane:
- Imie (na pewno obowiazkowe)
- Nazwisko (nieobowiązkowe oczywiście)
- Płeć (obowiązkowe)
- Data urodzenia (obowiązkowe)
- Miasto (nieobowiązkowe)
- Kraj (nieobowiązkowe)
- Rodzaj abstynenta (obowiązkowe - pole wyboru)
Dodatkowe dane kontaktowe - nieobowiązkowe
- Numer Gadu-Gadu
- Tlen ID
- Nick na Skype
- Jabber Identyfikator
- IRC/Siec
Dodatkowe pytanka - także nieobowiązkowe
- Dlaczego jesteś abstynentem(abstynentką)?
- Czy palisz papierosy?
- Twoje zainteresowania
- Parę słów od siebie
[ tu mogą być jeszcze inne pytania - czekam na propozycje ]
Dodatkowo będzie można wrzucić zdjęcie.
No i tu zaczynają się właśnie schody. Czy to ma być baza dostępna dla wszystkich (do wglądu)? Czy tylko dla zapisanych w niej? A może część informacji ma być dostępna dla wszystkich, a część ukryta? Co o tym myślicie?
Wiek (obowiązkowy).
Czemu tak? Zmienić.
Informacje. Propozycja Margaret...
Niezarejestrowani mogliby widzieć tylko informacje, które (moim zdaniem) powinny być obowiązkowe: Imię, nick, kraj, miasto i odpowiedź na pytanie dlaczego jesteś abstynentem.
Zarejestrowani wszystko.
Ogólnie bardzo ładnie. Podoba się.
Wiek (obowiązkowy).
Czemu tak? Zmienić.
Czemu nie? :-)
Informacje. Propozycja Margaret...
Niezarejestrowani mogliby widzieć tylko informacje, które (moim zdaniem) powinny być obowiązkowe: Imię, nick, kraj, miasto i odpowiedź na pytanie dlaczego jesteś abstynentem.
Zarejestrowani wszystko.
To popieram.
Margaret napisał/a:Wiek (obowiązkowy).
Czemu tak? Zmienić.Czemu nie? :-)
Przede wszystkim nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie.
Chciałam się pokłócić, ale...
Racja, jeśli chodzi o abstynencje, wiek ma znaczenie.
Jeżeli ktoś będzie chciał to i tak wpisze w te okienka, co tylko będzie mu się podobało. Nieprawdy w tym przypadku są nieuniknione.
Jednym słowem: Etam.
Przede wszystkim nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie.
Chciałam się pokłócić, ale...
Racja, jeśli chodzi o abstynencje, wiek ma znaczenie.
No otóż to.
Jednym słowem: Etam.
Kobiety... ;-)
hmm.. wg mnie te dane o forumowiczach powinny być dostępne tylko dla zarejestrowanych. Może wtedy więcej ludzi by się zarejesteowało ^^?
A jeśli chodzi rodzaj abstynenta to zapewne chodzi o tebn podział na wtórny i pierwotny. No przyznam że mam problem gdzie się zaklasyfikować gdyż próbowałam alkoholu w bardzo małych ilościach, ale nigdy się nie upiłam- po prostu przekonało mnie to że nie chcę pić i nadal chcę być abstynentką
Ogólnie fajny to pomysł, podoba mi się
No i tu zaczynają się właśnie schody. Czy to ma być baza dostępna dla wszystkich (do wglądu)? Czy tylko dla zapisanych w niej? A może część informacji ma być dostępna dla wszystkich, a część ukryta? Co o tym myślicie?
A czy mógłbyś wyjaśnić, czemu taka baza miałaby służyć?
Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.
Moim zdaniem powinny sie też znaleźć takie informacje jak wspomniany wiek, a także na przykład wykształcenie, zawód itp. Mozna z tego potem zrobić jakąś tabelkę, zebrać informacje, sprawdzić w jakiej grupie abstynentów jest najmniej i zastanowić się dlaczego tak jest i co mozna z tym zrobić.
ps. Co zrobić, żeby mieć "Abstynent" zamiast "Forumowicz"?
Ostatnio edytowany przez Murchad (2008-11-06 01:24:51)
ps. Co zrobić, żeby mieć "Abstynent" zamiast "Forumowicz"?
Abstynent to ranga administratorów na tym forum, choć przydałaby się zmiana, bo jak jakiś gość wejdzie to pomyśli że tylko dwóch abstynentów jest.
Trafna uwaga. Też właśnie o tym myślałem. Stąd też moje pytanie.
No właśnie, wziąłem się za tworzenie tej bazy na poważnie i w związku z tym mam parę pytań do Was. Pytania dotyczą tego, jak ta baza ma działać.
Wziąłeś się za tworzenie tej bazy w 2006 roku, co się stało że jeszcze nie powstała?
ps. nie traktuj tego posta jako uszczypliwości z mojej strony, po prostu jestem ciekaw.
Wziąłeś się za tworzenie tej bazy w 2006 roku, co się stało że jeszcze nie powstała?
ps. nie traktuj tego posta jako uszczypliwości z mojej strony, po prostu jestem ciekaw.
Nie powstała, bo najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, do czego chce się zmierzać, a potem dobierać odpowiednie środki. Tutaj widzę odwrotną sytuację.
Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.
Bazę abstynentów tez uważam za nieudany pomysł. Natomiast można byłoby przy rejestrowaniu się na forum stawiać ptaszka przy opcjach typu: abstynent pierwotny, abstynent wtórny, sporadycznie pijący, umiarkowanie pijący, często pijący itp. I taka informacja wyświetlałaby się przy postach danej osoby.
Pomysł z utworzeniem bazy nie bardzo mi się podoba.Jest już podział na abstynentów pierwotnych i wtórnych i na tym myślę można zakończyć.To forum ma łączyć a nie dzielić.
no dobra bo się w końcu pogubiłam... czy ta cała baza istnieje czy nie? czy zalogowanie na tym forum jest równoznaczne z przystąpieniem do tej bazy Abstynentów?
Pytam bo na stronie głównej ciągle jest o niej wzmianka a nie mogę jej znaleść
No zalogowanie raczej nie jest równoznaczne, bo nie tylko abstynenci się tu logują (Konrado na przykład).
dzięki Murchad za wypowiedz, ale może Annihilator rozwiałby moje wątpliwości;)
Suchy: dzięki za info... i za rozwianie wątpliwości... może by tak usunąć z głównej strony słowa "Jeżeli jesteś jednym z nas to nie zapomnij wpisać się do do naszej internetowej bazy abstynentów" dlatego że to był główny powód dla którego tak owej bazy szukałam :-P poddaję to pod rozważenie
Suchy: dzięki za info... i za rozwianie wątpliwości... może by tak usunąć z głównej strony słowa "Jeżeli jesteś jednym z nas to nie zapomnij wpisać się do do naszej internetowej bazy abstynentów" dlatego że to był główny powód dla którego tak owej bazy szukałam :-P poddaję to pod rozważenie
Jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa - ostatnio nawet postanowiłem coś sprawdzić - w sensie jak wsród bywalców forum, odłam tego pomysłu by się przyjął. Mowa o pochwaleniu się swoimi zdjęciami na sekretnym forum.
Annihilator zaskakujesz ja osobiście przyłączyłabym się do pomysłu.... nie mam nic do ukrycia... a trochę zmienilibyśmy wtedy rangę zupełnie nie znanych sobie osób:P tylko musiałbyś zebrać więcej opinii,
A tak jeszcze od technicznej strony: nie mogę dodać avatara.... otrzymuje wiadomość że serwer nie był w stanie przyjąć pliku... mam nadzieję, że Ty będziesz wiedział co z tym zrobić:P
Z avatarem to już były problemy (mój na przykład).
Avatary już powinny działać, sprawdzcie.
Annihilator ... heh ... dzięki.... taka mała rzecz a cieszy:-)