#1 2006-04-07 21:18:53

Annihilator
Abstynent
Data rejestracji: 2006-02-09
Liczba postów: 1,172

Abstynent pierwotny.

Zapraszam do komentowania www.abstynenci.pl/abstynent_pierwotny

#2 2007-12-03 23:48:36

jaka nazwa?
Gość

Odp: Abstynent pierwotny.

Ja znam 2 abstynentów pierwotnych (w tym 1 na studiach) i jednego kolesia który raz miał alkohol w ustach i tylko łyczka spróbował i wiecej nie pije... Co dziwnego ta trójka to mężczyźni a ja znam wiecej kobiet niz mężczyzn i to mnie troche nie pokoi

#3 2007-12-04 00:27:44

Annihilator
Abstynent
Data rejestracji: 2006-02-09
Liczba postów: 1,172

No nasz gatunek podobno wymiera (facet), więc przyzwyczajajcie się, że jesteście w większości. ;-)

#4 2007-12-04 01:17:05

konrado5
Abstynent
Data rejestracji: 2006-07-12
Liczba postów: 898

A ja jestem zdziwiony, że studenci filozofii tak uwielbiają alkohol (piją go moim zdaniem w zbyt dużych ilościach). Niby filozofią się nie zajmują "normalni" ludzie, a jednak robią to co inni (piją piwo).

#5 2010-05-28 12:54:25

cable_Guy
Forumowicz
Data rejestracji: 2010-05-26
Liczba postów: 30

W niektórych religiach spożywanie alkoholu jest zabronione i to też jest pewnego rodzaju impuls.

Dla mnie to zmuszenie do abstynencji poprzez biblie i organy koscioła nie wypływa to w ogóle z własnych przemyśleń czy zasad które samemu sobie się ustaliło. Szanuje jak cholera nonkonformizm prawie we wszystkich aspektach swojego życia zważając oczywiscie na pewne elementarne poglądy i wartosci bez których przestał bym być człowiekiem - człowiekiem niecywilizowanym..

#6 2013-04-19 12:55:58

abstynenci pierwotni
Gość

abstynenci pierwotni to hipokryci.Nie mają może czym się wyróżnić albo wybić ponad resztę, to szukają jakiegoś sposobu żeby poczuć się lepszym i móc patrzeć z góry na normalnych ludzi (nie alkoholików). Abstynencja pierwotna jest łatwa, ale spróbujcie wyjść z nałogu i wtedy nie pić i wtedy będziecie mogli być z siebie dumni bo wygrać z nałogiem i nie pić z konieczności to już inna bajka, o wy wspaniali abstynenci...

#7 2013-04-19 13:08:32

pęknięty klawikord
Abstynent
Data rejestracji: 2009-07-23
Liczba postów: 1,570

Czy abstynenci pierwotni zrobili Ci jakąś krzywdę? Jakieś problemy masz z nimi? Skąd żal?
A może twierdzisz, że pierwotni strasznie się obnoszą ze swoją abstynencją i to Cię razi? Jeśli tak, to podaj jakieś przykłady. Po mojemu, abstynentem pierwotnym albo się jest albo się nie jest - ani tego nie ukrywam gdy się ktoś pyta, ani się bardzo nie chwalę. Za to znam wielu, którzy chwalą się ile wypili i jak daleko rzygali. Tym to się należy szacunek!

Powiem szczerze, że nigdy nie wsadzałem palców do gniazdka, a mimo tego nie czuję się gorszy od kogoś, kto wsadzał, poraziło go i już przestał wsadzać. Czy powinienem czuć się gorszy, że nie wdeptuję w psią kupę, a ktoś inny to zrobi i musi wycierać z niej buty?

"dano mi w darze po dwie półkule, no a mówiąc ściślej:
dwie półkule do siedzenia, a drugimi myślę...

#8 2013-04-19 13:32:11

mądralo
Gość

Czytaj ze zrozumieniem. Napiszę ci w jeszcze raz i teraz może zrozumiesz: bije od was poczucie wyższości. Szanuję tylko abstynentów którzy są alkoholikami bo wierz mi, że dopóki nie masz problemu z alkoholem to nawet nie zdajesz sobie sprawy jak trudno z tym skończyć i nikt zdrowy nie jest w stanie tego zrozumieć.Utrzymać abstynencję po odwyku to jest wyczyn bo pamiętaj: abstynenta pierwotnego nie ciągnie, a wtórnego ciągnie i to jest ta różnica.

#9 2013-04-19 14:44:37

pęknięty klawikord
Abstynent

No to mi napisz tak żebym zrozumiał, co mam zrobić żeby nie biło ode mnie poczucie wyższości? - Czy mam usunąć konto z tej strony i wstydzić się abstynencji? Czy może strzelić se w łeb i zniknąć? Czy może zacząć pić, stoczyć się na dno i potem wyjść z tego, wtedy będę Twoim bohaterem. Bo na razie, to mam wrażenie, że gardzisz każdym, kto nie jest Tobą.

A czy ktoś podważa, że pierwotnego nie ciągnie? To chyba oczywiste, bo dla pierwotnego picie alkoholu, to taki rarytas jak jedzenie kamieni.
A co do wtórnego, to uważam, że nie masz racji. Wiadomo, że alkoholikiem jest się całe życie i nawet będąc już trzeźwym alkoholikiem, to lepiej jest unikać okazji. Ale nie mów, że KAŻDEGO abstynenta wtórnego ciągnie do wódy! Chyba, że kogoś żona bijąc wałkiem zmusiła do odwyku albo do zaszycia Esperalu czy też łykania Anticolu. Czytałem, nawet na tym forum, niejedną wypowiedź kogoś, kto wyszedł z tego bagna i jakoś nikt nie mówił, że go dalej ciągnie.

Jasne, było też trochę osób, które jęczały że jest ciężko (fakt, było), ale nic nie zrobiły by z tego wyjść. Zauważali, że niszczą życie rodzinie, że tracą kasę, zdrowie, pracę, ale jednak nie potrafili odsunąć się od "kolegów" ani zrezygnować z imprez, a pójście do AA to już byłby największy obciach. Obiecali, że ju nie będą, potem pili, potem znowu trzy dni trzeźwości i tak w kółko. Tak, są tacy. Może to oni są Twoim zdaniem "abstynentami wtórnymi, których ciągnie do alkoholu". Wybacz, ale dla mnie, tydzień bez butelki, to nie abstynencja.

Ja nie ujmuję abstynentom wtórnym, że są twardzi że z tego wyszli, ale nie podoba mi się, że ktoś obraża każdego, kto nie jest wtórnym.

W dodatku zapominasz o tym, że nie każdy wtórny abstynent był kiedyś poważnym alkoholikiem. Na forum jest masa osób, które piły jakieś tam piwko od wielkiego dzwony, ale uznały że nie będą pić wcale. Musisz jeszcze tą grupę ludzi wcisnąć gdzieś miedzy pierwotnych, a byłych alkoholików, chyba że ich też uważasz za bohaterów.

I jeszcze sprawdź znaczenie słowa hipokryzja, skoro nazwałeś tak grupę ludzi, o których nic nie wiesz. Poważnie, sprawdź:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2464701/hipokryzja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja

#10 2013-04-19 15:17:00

al
Gość

pęknięty klawikord napisał/a:

Jasne, było też trochę osób, które jęczały że jest ciężko (fakt, było), ale nic nie zrobiły by z tego wyjść.

Ja nie ujmuję abstynentom wtórnym, że są twardzi że z tego wyszli, ale nie podoba mi się, że ktoś obraża każdego, kto nie jest wtórnym

A skąd wiesz, że nie próbowali wyjść a po drugie znam osoby które czują się lepsze z tego powodu, że ani nie zapalą ani nie wypiją.Znam ich ze swojego otoczenia a nie z opowieści. I to są pieprzeni hipokryci bo co z tego że nie wypiją nawet piwa, "dobrze im z oczu patrzy" a za chwilę okazuje się kim są naprawdę. Przykład? np. mój szef abstynent a w dodatku dewota.Poznałem się na jego fałszu.To prześmiewczy sukinsyn, który jest taki serdeczny a za chwilę śmieje się do nas z każdego i każdemu łatkę przyklei. Nie wiem może ja miałem pecha, że trafiłem na takich elementów, ale mam takie zdanie na ten temat i trudno będzie mi je zmienić.

#11 2013-04-19 16:16:25

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

al napisał/a:

A skąd wiesz, że nie próbowali wyjść a po drugie znam osoby które czują się lepsze z tego powodu, że ani nie zapalą ani nie wypiją.Znam ich ze swojego otoczenia a nie z opowieści. I to są pieprzeni hipokryci bo co z tego że nie wypiją nawet piwa, "dobrze im z oczu patrzy" a za chwilę okazuje się kim są naprawdę. Przykład? np. mój szef abstynent a w dodatku dewota.Poznałem się na jego fałszu.To prześmiewczy sukinsyn, który jest taki serdeczny a za chwilę śmieje się do nas z każdego i każdemu łatkę przyklei. Nie wiem może ja miałem pecha, że trafiłem na takich elementów, ale mam takie zdanie na ten temat i trudno będzie mi je zmienić.

Ty weź wyluzuj. Zapewniam Cię, że charakter Twojego szefa, to jak się zachowuje, nie ma nic wspólnego z tym, że nie pije alkoholu!! Nie picie niczego nie ujmuje, ani nie dodaje, za to alkohol bardzo wpływa na zachowanie.
A Twój szef to pierwotny abstynent? Bo wiesz, może on się leczył/ leczy i teraz nie pije, więc zamiast oszczerstw powinieneś go podziwiać?....

Jesteś agresywny, ale swój gniew kierujesz  w złym kierunku. Skieruj go do alkoholu, który czyni wiele zła, a nie do ludzi, którzy go nigdy nie pili, bowiem oni nie mają nic z Tobą wspólnego!!!

#12 2013-04-19 18:14:48

ew
Gość

Nie, on nie miał problemu z alkoholem.Właściwie to nie wiem skąd u niego taka niechęć. W ogóle on jest jakiś dziwny. Jak uprze się jakiegoś tematu to przez cały tydzień nawija o tym samym. Np.ten poseł grodzki ( ten co kiedyś był facetem) to przez cały tydzień tylko grodzka i grodzka, nic innego nie słyszałem, ileż można słuchać tego samego, aż do porzygania.

#13 2013-04-19 18:18:33

pęknięty klawikord
Abstynent

W jakimś stopniu rozumiem Twoją złość na to, że szef grzeszy, mimo że jest katolikiem-dewotą. Fakt - to jest właśnie hipokryzja.
Ale gdzie łączy się z tym abstynencja? Bo tego już nie napisałeś. Czyżby szef nabijał się z abstynentów wtórnych, a Ty jesteś jednym z nich? A może jest abstynentem, a ma hurtownię wódki i to byłaby hipokryzja?

A ci znajomi... czy oni faktycznie są abstynentami (nie piją NIGDY, czyli zupełnie nic na urodzinach, weselach, w sylwestra itp.)? Czy tylko przed Tobą udają świętych, bo z Tobą się nie chcą napić, a z kimś innym piją?
Tak w ogóle, to dziwne, że aż tyle takich osób znasz. Na naszym forum to spora rzadkość, że ktoś w ogóle poznał w życiu jakichś innych abstynentów (nie licząc osób, które przeszły przez AA).
W każdym razie, ze złymi katolikami już wyjaśniłeś (-> nie masz szacunku do żadnego katolika, bo szef grzeszy), teraz czas na abstynentów pierwotnych. - Czym zawinili?

al napisał/a:
pęknięty klawikord napisał/a:

Jasne, było też trochę osób, które jęczały że jest ciężko (fakt, było), ale nic nie zrobiły by z tego wyjść.

Ja nie ujmuję abstynentom wtórnym, że są twardzi że z tego wyszli, ale nie podoba mi się, że ktoś obraża każdego, kto nie jest wtórnym

A skąd wiesz, że nie próbowali wyjść (...)

A nie wiem, ale z tego co pisali, to byli od alkoholu uzależnieni nie tylko fizycznie, ale i społecznie - alkohol im przeszkadzał, ale nie potrafili zrezygnować z pierwszej lepszej imprezy czy wyjścia z kumplami (bo przecież się będą śmiać). Czyli finalnie i tak poszli się uchlać. Nikt ich nie zmusił, sami decydowali. Jeśli samo napisanie na forum to jakaś próba rozwiązania problemu, to ok. Szkoda, że nieudana. Nie nazywam tego sukcesem i tyle. Niech sobie żyją po swojemu, ja im nie jestem w stanie pomóc.

al napisał/a:

(...) a po drugie znam osoby które czują się lepsze z tego powodu, że ani nie zapalą ani nie wypiją.

A co, mają się gorsze czuć? Naukowcy twierdzą, że palenie to frajerstwo, bo nie ma z tego ŻADNYCH korzyści. Wad chyba nie muszę wymieniać, bo każdy inteligentny człowiek je zna. Tak samo alkohol etylowy: naukowcy twierdzą, że jest psychoaktywnym narkotykiem, który niszczy organizm i że nie nadaje się jako środek spożywczy. Czyli mam czuć się gorszy od osób, które ładują w siebie takie gówno? No nie żartuj. Myślę, że każdy abstynent, i pierwotny i wtórny, czyje się mocniejszy od kogoś, kto jest zniewolony nałogiem. Co w tym złego i dziwnego?
Wyobraź sobie, że mimo tego "poczucia wyższości" (to jest Twoje określenie), nie obnoszę się z moją abstynencją, wiele osób z mojego otoczenia o tym nie wie albo dowiaduje się przypadkiem dopiero po kilku miesiącach znajomości. Nigdy nie wyśmiewam się z pijących. Ani z pijących okazyjnie, ani z uzależnionych, ani z abstynentów wtórnych ani z kogokolwiek. W dodatku nieraz przez moją abstynencję byłem towarzysko niemile widziany, a to właśnie mi dogryzali. Wielu abstynentów wtórnych i pierwotnych ma tak samo. Więc co od nas chcesz?

Chyba sam nie wiesz co chcesz. Masz, znalazłem Ci dwie strony, na których można się wyżalić i powyżywać do woli. Na abstynentach, na gejach, murzynach, katolikach, nauczycielach, byłych dziewczynach, szefach i kim tam jeszcze chcesz:
http://wkurwiamnie.org/
http://www.wkurwieni.pl/
Można pisać co się chce, niektórzy to nawet czytają i wspierają psychicznie, że faktycznie piszący ma przerąbane życie, bo coś tam.

#14 2013-04-19 21:13:03

ew
Gość

Nie chodzi o to, że szef grzeszy bo wiarę mam w dupie. Chodzi mi o to, że wkurwia mnie jego podejście do ludzi mniej religijnych i taki co lubią sobie wypić.Kim on kurwa jest żeby mnie pouczać i robić mi wykłady na temat picia.W pracy nigdy nie piję, nie zawalam przez gorzołę swoich obowiązków więc o co mu kurwa chodzi. Jak nie lubi pić to niech nie pije, ale moje życie prywatne powinno go chuj obchodzić bo tak jak pisałem moje picie w żaden sposób nie koliduje z robotą. To mnie wkurwia w abstynentach pierwotnych bo z wtórnymi łatwiej się idzie dogadać i nie robią jakichś wyrzutów o nie wiadomo co.

#15 2013-04-19 21:32:29

pęknięty klawikord
Abstynent

Jak masz odwagę, to mu powiedz, że nie koliduje. Jak nie dotrze, to nic nie poradzisz, są różne przypadki. A odpuść ludziom, których nie znasz, a którzy są akurat abstynentami pierwotnymi. Wrzucanie wszystkich do jednego wora, jest bez sensu. Czep się konkretnej osoby, a nie abstynencji. To tak, jakbym nienawidził wszystkich łysych, tylko dlatego bo mi jeden chciał ukraść rower.

#16 2013-04-19 23:02:23

Gusiak
Abstynent
Data rejestracji: 2010-01-28
Liczba postów: 2,056

Dalej nie kapuje co Twój szef ma wspólnego z pierwotnymi abstynentami. Tak w ogóle to nie jestem przekonana, czy rzeczywiście jest on abstynentem. A jeśli jest, to może wtórnym  a z takimi podobno łatwiej Ci się dogadać. Poza tym, pisząc tu z nami to nawet nie wiesz, kto z nas wtórny a kto pierwotny... choć to znaczenia nie ma. A jak Twój szef to pierwotny, to rozumowanie, że jest jaki jest z powodu nie picia alkoholu i, że wszyscy pierwotni tacy są, jest  POZBAWIONE  logiki.

Aha i jeszcze jedno. Tu się nie przeklina. Każdy kolejny Twój post taki wulgarny będzie bez uprzedzenia usuwany.

#17 2013-04-20 00:22:22

Aleksandra
Moderator
Data rejestracji: 2011-02-15
Liczba postów: 816

Twoim zdaniem nie koliduje, a może zdaniem Twojego szefa koliduje. Możesz nie pić w pracy, ale jeśli przychodzisz na kacu to marny z Ciebie pracownik. Oczywiście może być tak, że Twój szef się czepia bez powodu, ale przemyśl, czy aby jakiegoś powodu nie ma.

A co do AA, nie raz widziałam, jak AAowcy mówili komuś kto lubi wypić "że spoko, czasami trzeba się wyluzować" i jakieś neutralne teksty, a chwilę później już za plecami, że ten koleś to debil, jest na dobrej drodze, żeby się stoczyć i zasilić szeregi AA. Ale AA się nikogo nie czepia, bo wychodzą z założenia, że jak ktoś chce pić to będzie pić i szkoda z nim gadać.

#18 2013-04-21 00:46:07

dr_worm
Forumowicz
Data rejestracji: 2013-04-08
Liczba postów: 100

Nieźle - wyrobić sobie pogląd na temat całej populacji na podstawie przykładu jednostki wink

Jesteśmy różni (jako ludzie) i trudno określić jednoznacznie, co tak naprawdę decyduje o naszych wyborach/zachowaniach. Abstynencja to w przypadku Twojego szefa kropla w morzu potencjalnych przyczyn (zresztą moim zdaniem mało prawdopodobna).

Twój szef nie został wybrany głównym przedstawicielem abstynentów pierwotnych, więc nie traktuj go jako jakiegoś pierwowzoru wink

#19 2013-04-21 09:42:47

morol
Gość

abstynenci pierwotni napisał/a:

abstynenci pierwotni to hipokryci.Nie mają może czym się wyróżnić albo wybić ponad resztę, to szukają jakiegoś sposobu żeby poczuć się lepszym i móc patrzeć z góry na normalnych ludzi (nie alkoholików). Abstynencja pierwotna jest łatwa, ale spróbujcie wyjść z nałogu i wtedy nie pić i wtedy będziecie mogli być z siebie dumni bo wygrać z nałogiem i nie pić z konieczności to już inna bajka, o wy wspaniali abstynenci...

Ciekawa logika. Abstynencja pierwotna jest "latwa", ale powody do dumy moga miec jedynie ci, ktorym ta latwa rzecz sie nie udala, I to BARDZO nie udala.

Prz okazji: czy Tobie sie ona udala, czy moze piszesz, ze jest latwa wbrew wlasnym doswiadczeniom?

#20 2014-04-16 18:26:37

tt
Forumowicz
Data rejestracji: 2009-11-01
Liczba postów: 14

Abstynencja sama w sobie nie jest powodem do dumy. To tylko fakt nie picia alkoholu. Można się zamiast tego uzależnić od innych substancji, zachowań, też niestety szkodliwych. Abstynencja jest naturalna i zwiększa nasz potencjał, ale jest punktem wyjścia do działania.

#21 2017-01-11 01:04:45

nida
Gość

Annihilator napisał/a:

Zapraszam do komentowania www.abstynenci.pl/abstynent_pierwotny

witam mam problem polegajacy na tym ze w ciągu dnia nie musze nic wypic ale jak nadejdzie wieczór to wtedy mam ochote zeby wypc pare piw i drinka nie wim jak mam sobie z  tym poradzic za karzdym raze jak wypije to potem mowie sobie po co przecierz rano i tak mnie głowa boli ale tak mam ze karzdym razem juz nie chce tylko brak mi motywacji moze przez to ze jak wypije to mi sie lepiej zasypia nie mam pojecia prosze o pomoc piszcie co mam zrobic bo nawet checi do zycia juz mnie opusciły i co dzien mysle sobie po co zyc jak sie nie ma motywacji pozdrawiam

#22 2018-06-09 10:12:53

jokier
Abstynent
Data rejestracji: 2007-11-20
Liczba postów: 1,754

tt napisał/a:

Abstynencja sama w sobie nie jest powodem do dumy. To tylko fakt nie picia alkoholu. Można się zamiast tego uzależnić od innych substancji, zachowań, też niestety szkodliwych.

Według abstynencjologii abstynencja pierwotna jest przeciwieństwem narkomanii, a więc wyklucza spożywanie jakiegokolwiek narkotyku i tym samymi uzależnienie od niego. Abstynenci pierwotni mogą oczywiście popełniać w życiu różne błędy, w tym uzależnić się od innych szkodliwych zachowań. Jeżeli jednak porównamy życie do pewnego rodzaju biegu przez płotki, w którym różnym szkodliwym zachowaniom odpowiadają płotki określonego koloru, to ominięcie w tym biegu płotków jednego chociaż koloru może już być powodem do satysfakcji, a nawet dumy.

Ostatnio edytowany przez jokier (2018-06-09 13:04:37)

Jeżeli marzysz samotnie,
to jedynie marzysz.
Jeżeli marzysz wspólnie z innymi,
tworzysz rzeczywistość.

Stopka

Forum oparte na FluxBB