Forum serwisu abstynenci.pl

Witaj na forum serwisu www.abstynenci.pl, który stara się zrzeszać abstynentów, czyli ludzi niepijących napojów alkoholowych.

Nie jesteś zalogowany(a).

#1 24-07-2010 11:55:20

qwerty12a
Forumowicz

Czy można mnie uznać za abstynenta pierwotnego?

Witajcie.
Jak myślicie, czy można uznać 15-latka, który nie pił i nie pije alkoholu za abstynenta pierwotnego, jeśli:

- jako małe dziecko wypił łyk piwa, wina, a także "wziął na język" kroplę wódki (to ostatnie było najgorsze ;d plułem dobrych parę minut)
- omyłkowo niegdyś na weselu wypił napój z kieliszka, w którym wcześniej pito wódkę (w momencie nalewania napoju kieliszek był pusty, lecz "odór" pozostał; wcześniej bowiem piłem napój ale z własnego kieliszka, a wówczas wziąłem czyjś inny)

Proszę o odpowiedź.

#2 24-07-2010 12:14:37

gusiak
Moderator
Miasto: Gdańsk

Re: Czy można mnie uznać za abstynenta pierwotnego?

Abstynencja to świadomy wybór. Do 18 roku życia jest zakaz picia alkoholu , więc  to trochę inna sprawa. Równie dobrze możesz uznać 5 latka za abstynenta pierwotnego, bo nigdy nie pił. Jeśli postanowisz nie pić również po ukończeniu 18 roku życia, to teoretycznie pierwotnym nie będziesz ( coś tam piłeś ). Ale z drugiej strony jako dziecko , mogłeś nie być świadomy, co takiego w siebie wlewasz. W każdym razie ja tu nie od wyrokowania w takich sprawach, musisz poczekać na odpowiedź tych, co są bardziej obeznani w tym temacie ;-)

Nie jest najważniejsze być lepszym od innych.
Najważniejsze jest, by być lepszym
od siebie samego z dnia wczorajszego

#3 24-07-2010 12:55:51

qwerty12a
Forumowicz

W zasadzie (prócz drugie myślnika) przy każdej okazji byłem świadomy. To jednak miało na celu tzw. "poznanie smaku", który okazał się dosyć nieprzyjemny. Wiem, że nieco nie mieszczę się do reguły, ale myślałem, że może symboliczna dawka w dziecięcym wieku to usprawiedliwia. Najwidoczniej się myliłem :) Ale czekam na opinie pozostałych forumowiczów.

Przepraszam, przypadkowo napisałem jako gość (A więc)

#4 24-07-2010 20:22:17

Murchad
Moderator

A rodzice Ci pozwolili? :P
A tak na serio, to nie ma znaczenia powód, dla którego się spróbowało, tylko czy było to z własnej woli. Równie dobrze można powiedzieć "Jestem abstynentem pierwotnym, bo piłem tylko raz, ale to dlatego, że rzuciła mnie dziewczyna i chcialem odreagować". Zasadnicze pytanie, to w jakim byłes wieku i czy byłeś świadomy tego, czym jest alkohol? Napisz o tym cos więcej.

ps. Witamy na forum :)

馬鹿は死ななきゃ治らない。

#5 04-08-2010 00:20:22

cable_Guy
Forumowicz

Heh mam ten sam problem, raz spróbowałem i splamiłem się ehhh może i fajni kumple ale teraz nie czuje się tak elitarnie z tym jednym kieliszkiem :(

#6 04-08-2010 13:46:19

Madzialenka
Wtajemniczony

Qwerty, ja Cię uznaję, idź i nie pij więcej :]

Stopka forum